7 Handige tips voor tuinverlichting

Bij de meeste mensen beperkt tuinverlichting tot het installeren van enkele wandlampen en tuinpalen. Maar er komt veel meer bij te kijken. Gebruik onderstaande tips om uw tuinverlichting naar een hoger niveau te tillen.

 

tuinverlichting

#1 Vermijd verblinding

Heel wat mensen hebben een verstraler in hun tuin staan, bijvoorbeeld boven hun garagepoort. Hiermee proberen ze de volledige oprit te verlichten. Omdat deze straler schuin staat, wordt iedereen op de oprit verblind. Dit kan u vermijden door de lamp naar beneden te richten. Op deze manier wordt de garagepoort verlicht en is er licht om naartoe te rijden, waardoor er geen verblinding is. Hetzelfde geld voor tuinpaden die u met een verstraler wil verlichten.

#2 Verlicht hoogteverschillen

Heeft u hoogteverschillen in uw tuin? Dan is het best om hier licht te voorzien. Dit komt de veiligheid ten goede. Zelfs een hoogteverschil van een 15-tal cm op een pad is voldoende om in het donker te vallen. Zorg dus voor licht door middel van een tuinpaal of tuinspot op pin.

#3 Houd rekening met de beplanting

De beplanting bepaalt mede welke tuinverlichting u kan gebruiken. Zo is het moeilijk om in een bloemenperk grondspots te voorzien – tenzij u elke week de overgroeiende takken en bladeren wil snoeien. In dit geval kiest u beter voor een hoger armatuur.

#4 Bekabelingsdiepte

Tuinverlichting heeft natuurlijk stroom nodig. Om de lampen te voeden moet u dus een stroomkabel voorzien. We raden aan om deze op een diepte van 50 à 60 cm in te graven. Zo worden ongelukken tijdens de heraanleg van uw tuin vermeden.

#5 Afstanden voor tuinpalen

Gaat u een oprit of tuinpad verlichten met tuinpalen? Dan is het een goed idee om op voorhand het benodigde aantal tuinpalen even uit te rekenen. Voor een goede lichtspreiding plaatst u best 1 lichtpunt om de 2 meter. Uiteraard moet u ook met de omgeving en het esthetische rekening houden. Soms is het mooier om op een plek 2 tuinpalen dichter bij elkaar te zetten dan slechts één tuinpaal te gebruiken.

#6 IP-waarde

Houd bij de aankoop van verlichting voor buiten rekening met de IP-waarde. Deze twee cijfers geven de bescherming tegen stof en vocht weer. Zo kan een plafondlamp met IP23 onder een carport gebruikt worden. Wilt u een wandlamp tegen de gevel? Kies dan een model van minstens IP44. Verder is er nog IP67 voor grondspots en IP68 voor onderwaterverlichting.

#7 Zwembaden en (zwem)vijvers

Een zwembad, zwemvijver of visvijver kan u verlichten met onderwaterverlichting. Maar wist u al dat er ook RGB onderwaterverlichting bestaat? Hiermee kan u de natuurlijke kleur van het water in de verf zetten. Bij een zwembad met een lichtblauwe binnenbekleding kan u een lichtblauwe lichtkleur kiezen. Voor een vijver is een donkergroene tint misschien beter op zijn plaats.