Welke glassoorten zijn er allemaal?

Als je op zoek bent naar een passend kozijn, dan kijk je vooral naar het uiterlijk. Welk materiaaltype past het beste bij jouw huis? Ga je voor hout, kunststof of aluminium? Maar hoor jij wel eens iemand praten over de glaskeuze? Een passend kozijn houdt tocht en vocht buiten. Maar een glassoort van hoge kwaliteit bepaalt grotendeels het isolatievermogen van een woning en kan je uiteindelijk geld besparen. Welke soorten zijn er dan precies en waar moet je op letten?

De tijd van enkelglas ligt nog niet helemaal achter ons maar we zijn in Nederland goed op weg. De meeste huiseigenaren hebben hun enkelglas laten vervangen door hoogrendementsglas. Onderstaande glassoorten vallen allemaal onder de categorie isolatieglas:

  • Dubbelglas
  • HR glas (Hoogrendementsglas)
  • HR + glas
  • HR ++ glas
  • HR +++ glas

Dubbelglas is in de volksmond het meest bekende glas, maar het is niet hetzelfde als HR glas. Bij HR glas zit er tussen de 2 glaslagen een coating. De coating fungeert als een isolerende laag die ervoor zorgt dat de warmte beter in de woning behouden blijft. De coating is in de jaren geperfectioneerd bij HR+ glas. Bij de ontwikkeling van HR++ glas is de luchtlaag die tussen de 2 glasplaten zit vervangen door een gasmengsel.

Aangezien de markt niet stilzit is er op dit moment zelfs al HR+++ glas. Hierbij wordt er gebruikt gemaakt van 3 glasplaten, met tussen elke glasplaat een gasvulling.

Overige soorten glas:

Glas werkt dus isolerend en zorgt voor een mooie besparing op je jaarlijkse stookkosten. Maar er zijn uiteraard nog meer glassoorten voor andere toepassingen. We lopen deze in het kort even langs:

Dik(ker) glas:
Glas kan in verschillende diktes worden geleverd. In veel gevallen wordt dikker glas gebruikt voor het buiten houden van lage tonen, zoals bijvoorbeeld in zware industrie. Hoe dikker de massa des te beter de geluidsisolatie. Voor het tegenhouden van hoge tonen wordt gebruik gemaakt van gasgevuld glas.

Gelaagd glas:
Gelaagd glas staat ook wel bekend als veiligheidsglas. Tussen de verschillende glaslagen zit een plastic tussen laag / folie. Mocht het glas breken dan spat het niet uit elkaar met allemaal scherpe stukjes tot gevolg, maar blijft het als het ware kleven aan de plastic tussenlaag. Dit glastype is ideaal voor glazen deuren of ruimtes met spelende kinderen.

Melkglas:
Dit type glas zorgt ervoor dat ruimtes niet zichtbaar zijn voor voorbijgangers.

Voor meer informatie kunt u naar http://www.kozijnen-kiezen.nl