Soorten isolatie voor de vloer

Vloerisolatie biedt veel voordelen. Ten eerste kunt u hierdoor besparen op uw gasrekening. U gebruikt door vloerisolatie gemiddeld tussen de 5 en 7 kubieke meter gas minder per jaar of volgens andere bronnen ongeveer 10 tot 15% minder gas op uw persoonlijke verbruik. Milieu Centraal heeft berekend dat u door het aanleggen van vloerisolatie per jaar zo’n 200 euro kunt besparen. Niet alleen bespaart u hiermee zelf geld, het is ook nog eens goed voor het milieu. In de winter is uw vloer warmer met minder tocht, in de zomer kouder. Daarnaast werkt vloerisolatie ook tegen optrekkend vocht en schimmels.

Isolatietechniek

Er zijn echter verschillende mogelijkheden voor vloerisolatie dus u vraagt zich misschien af welke u moet kiezen. Heeft u een kruipruimte dan kunt u kiezen om daar isolatie in aan te (laten) brengen. Is deze toegankelijk dan kan er isolatiemateriaal tegen de bovenkant van de kruipruimte worden aangebracht. Wanneer de kruipruimte niet toegankelijk of te laag is kan deze worden geopend, uitgegraven of er kan isolatiemateriaal aan de onderkant worden aangebracht. Heeft uw huis helemaal geen kruipruimte dan kunt u alleen vloerisolatie (laten) aanbrengen. Dat wil zeggen dat er gaten worden geboord waar isolatiemateriaal zoals schelpen doorheen wordt gestort.

Kruipruimte

Heeft u een kruipruimte dan is er keuze uit heel veel verschillende isolatiematerialen om de bovenkant mee te bedekken. Een houten vloer kunt u goed isoleren met glas- of steenwol tussen de balken of vlas. Dat vult de kieren goed op. Wat ook heel goed werkt en ook houtrot kan voorkomen maar wel duurder is zijn thermokussens of isobooster. Ook piepschuimplaten zijn een goede optie. Polyurethaan (PUR) schuim is minder geschikt voor hout omdat het geen vocht doorlaat, maar wel erg geschikt voor een betonnen vloer. Verder zijn glas-en steenwol, piepschuim en isolatieplaten ook voor beton geschikt.

Isoschelp

Wilt u alleen de onderkant van de kruipruimte isoleren, dan kan schuimbeton een uitkomst zijn om er nog over te kunnen lopen. Als u gekozen heeft voor vloerisolatie, ook wel bodemisolatie genoemd dan heeft u ook keuze uit verschillende materialen. Schelpen zijn milieuvriendelijk, vochtwerend en brandveilig. Daarentegen zijn ze in verhouding wel wat prijziger dan bijvoorbeeld geëxpandeerd polystyreen of EPS (piepschuim). Vaak is dit ook brandvertragend gemaakt, echter is het wel slechter voor het milieu. Daarentegen heeft het wel een grotere isolatiewaarde en is het recyclebaar. PUR, steenwol en kleikorrels worden niet aanbevolen omdat deze geen vochtwerende eigenschap hebben.

Wat is vloerisolatie

Heeft u geen kruipruimte, dan is er nog een andere manier om uw vloer te isoleren namelijk door de vloer te vervangen. Hiervoor moet de hele vloer verwijderd worden. Dat is dan ook een goede gelegenheid om vloerverwarming aan te brengen. Is dit geen optie dan kunnen er ook isolatieplaten bovenop de vloer worden aangebracht. Een nadeel is dat de vloer wordt verhoogd. Gemiddeld is de ophoging 5 tot 10 centimeter. Dan moeten de kieren en naden wel goed worden afgedicht zodat er geen koudebruggen kunnen ontstaan. Ook PUR-schuim kan worden gebruikt als materiaal om de vloer op te hogen.

Isolatie tips

Zoals u ziet zijn er verschillende manieren voor het isoleren van uw vloer. Voor iedere situatie een optie. U kunt ervoor kiezen om uw vloer zelf te isoleren of een bedrijf in te schakelen dat gespecialiseerd is in isolatie. Een vloer zelf isoleren wanneer u een kruipruimte heeft is geschikt voor u wanneer u geen moeite heeft met kleine ruimtes en u bereid bent heel precies te werk te gaan omdat een verkeerde keuze in materiaal of verkeerd aanbrengen zorgt voor slechte isolatie. Voor het zelf aanbrengen van schelpen of isolatiechips onder de vloer hoeft u geen vakman te zijn.

Bron: Isocarm.be – netwerk van vloerisolatie specialisten uit Brussel en omstreken.