Bitumen lijkt een beetje op teer en is een belangrijk bestanddeel van asfalt. Vroeger werd het reeds gebruikt in schepen om de buitenwanden waterdicht te maken. Tegenwoordig zijn toepassingen van Bitumen te vinden in wegverhardingen, dakbedekking en geluidsisolatie, maar de allergrootste toepassing in Nederland is de aanleg van wegen. Maar ook voor dakbedekking wordt het nog vaak gebruikt, en dan met name bij platte daken, waar het bij uitstek geschikt voor is vanwege zijn lange levensduur en hoge waterdichtheid. Hierbij speelt echter ook de afwerking een rol, zoals de randafwerking, de hemelwaterafvoeren, ontluchtingen en eventuele aansluitingen met een schuin dak of het dak van uw buren.
Voor- en nadelen Bitumen dakbedekking
Zoals gezegd is een van de grootste voordelen van Bitumen dakbedekking zijn duurzaamheid en waterdichtheid. Het is een ijzersterk materiaal. Zeker de variant die met Atactisch PolyPropyleen (APP, een elastische kunststof) behandeld is, is tegelijkertijd ook flexibel in gebruik en kan relatief eenvoudig worden toegepast bij complexere daken. Bitumen heeft een grote kleefkracht op diverse materialen, en is goed bestand tegen chemische stoffen. Tevens is Bitumen, bewerkt met APP, UV-bestendig, wat ten gunste komt aan de leefbaarheid en veiligheid van uw woning.
Echter, Bitumen kent ook een paar nadelen, waaronder de hoge brandbaarheid. U zult niet snel een vuurtje gaan maken op uw dak, maar toch, Bitumen is een behoorlijk brandbaar materiaal, wat toch wat risico met zich meebrengt. Bitumen is ook gevoelig voor temperatuurverschillen, bij vrieskou kan het zelf ook bevriezen, wat het dak kwetsbaar maakt. Bitumen waarin ook Styreen Butadieen Styreen (SBS, kunstmatig gefabriceerd rubber) verwerkt is, kan beter omgaan met temperatuurschommelingen. Echter, Bitumen met SBS is weer minder goed bestand tegen UV-stralen. Ook is Bitumen kwetsbaar voor wortelgroei van onkruid en planten.
Daarnaast zijn er ook goedkopere versies in omloop, waarvan de kwaliteit aanzienlijk minder is, wat weer ten koste gaat van de duurzaamheid. Het is dus niet aan te bevelen om te bezuinigen op uw dakbedekking. Een goede kwaliteit komt de duurzaamheid ten goede, en vermindert het risico op lekkages en andere problemen. Op het gebied van duurzaamheid zijn er tegenwoordig ook wat nieuwe, syntetische varianten op de markt, waarmee een nog langere levensduur gerealiseerd wordt dan bij Bitumen. Echter, het prijskaartje hiervan ligt ook aanzienlijk hoger.
Plaatsing Bitumen dakbedekking
Alvorens te starten met Bitumen dakbedekking, dient eerst het dak volledig schoongemaakt te worden. Daarna kan het Bitumen dakleer uitgerold worden en op maat gesneden. Vervolgens wordt het middels een brander goed vast gemaakt aan het dak, waardoor het dak ook waterdicht wordt. Dit dient heel voorzichtig te gebeuren, gezien de brandbaarheid van Bitumen. Na het vastbranden van het dakleer op het dak wordt het nog aangedrukt met een roller, waarbij met name gekeken wordt naar de naden, om te zorgen dat alles goed op elkaar aansluit.
Onderhoud verlengt de levensduur van uw dakbedekking
Door jaarlijks uw dakbedekking te onderhouden, verlengt u de levensduur van uw dakbedekking. Zeker omdat Bitumen gevoelig is voor wortelgroei van planten en onkruid, is het van belang om dit regelmatig te verwijderen, om beschadiging te voorkomen. Ook een bladerdek op uw dak kan de groei van algen en mossen stimuleren, dus probeer uw dak zo schoon mogelijk te houden. Vindt u wat groen op uw dak wel mooi, dan kunt u wel door een professional een groendak laten aanbrengen bovenop uw dakbedekking. Zij weten exact welke planten en/of zelfs kleine bomen uw dak niet beschadigen, maar juist beschermen, waardoor eveneens de isolerende werking van uw dak wordt vergroot.
Een andere optie is om een laag kiezels op uw dak te leggen, waardoor het Bitumen minder direct wordt blootgesteld aan schadelijke invloeden. Hiermee heeft u minder onderhoud en verlengt u de levensduur van uw dakbedekking.
Bron: Leonvos Dakwerken staat voor u klaar bij dakrenovatie, daklekkage en dakgoot problemen.