Koelkast verhuizen

Het verhuizen van een koelkast lijkt op het eerste oog misschien een taak voor professionele verhuizers, maar u kunt dit ook zeker zelf doen. Het verschil tussen het verhuizen van een koelkast en bijvoorbeeld een reguliere kast is alleen dat het verhuizen van een koelkast meer voorbereiding vergt. Het is daarom van belang om de volgende tips goed door te lezen voordat u een koelkast gaat verhuizen, zodat de verhuizing vlekkeloos verloopt. Meer informatie over verhuizen van diverse apparaten vindt u op de website van Verhuisfirma Dirk Vervaet.

Voorbereiding

Zorg er allereerst voor dat de koelkast leeg is. Alle etenswaren kunnen eventueel bewaard worden in een koelbox. Dit is ook een goed moment om de koelkast schoon te maken en een eventueel vriesvak te laten ontdooien. Dit scheelt allemaal gewicht wat later het vervoeren van de koelkast makkelijker maakt. Schakel de koelkast ongeveer 24 uur voor de daadwerkelijke verplaatsing uit. Hierdoor kan de koelvloeistof die in de koelkast zit stollen waardoor kans op lekkage verkleind wordt. Verder is het handig om eventueel glazen planken uit de koelkast te verwijderen, zodat deze niet breken tijdens de verhuizing. Alle lades en overige losse delen in de koelkast kunnen vastgezet worden met tape en door een spanband om de koelkast te doen slaan de deuren niet onnodig open tijdens het verhuizen.

Vervoeren van de koelkast

Nadat de koelkast klaargemaakt is voor de verhuizing, kan het daadwerkelijke vervoeren van de koelkast beginnen. Het is aangeraden om de koelkast te verplaatsen met een steekwagen. Een koelkast is een groot en zwaar object dat lastig te verplaatsen is zonder een hulpmiddel. Het is uiterst belangrijk dat de koelkast ten alle tijden rechtop vervoerd wordt. Wanneer een koelkast liggend of schuin vervoerd wordt kan de koelvloeistof en de olie gaan lekken waardoor u defecten krijgt in uw koelkast. Als u de koelkast met een verhuisbus of verhuiswagen gaat vervoeren is het verstandig om de koelkast ook in de wagen vast te zetten, zodat eventuele schade aan de koelkast en uw andere bezittingen voorkomen kan worden. U kunt de koelkast bijvoorbeeld vastmaken aan de wand in de verhuiswagen.

Plaatsing van de koelkast

Als de koelkast op de gewenste locatie is, kun u deze wederom met de steekwagen verplaatsen naar de plek waar hij moet komen te staan. Als de koelkast op de gewenste plek staat moet u de koelkast eerst 24 uur laten rusten. Dit betekent dat in de eerste 24 uur na plaatsing de stekker nog niet in het stopcontact mag. U moet de koelkast laten rusten omdat de olie in de compressor anders problemen veroorzaakt in de verdamper waardoor uw koelkast schade oploopt. Gebruik een waterpas om uw koelkast zo optimaal mogelijk te plaatsen.

Samenvattend zijn de tips dus:

1. Leeg de koelkast, maak hem vanbinnen schoon en ontdooi een eventueel vriesvak.
2. Schakel de koelkast 24 uur voor verplaatsing uit.
3. Zorg dat losse onderdelen vast zitten met tape en gebruik een spanband om de deur vast te zetten.
4. Gebruik een steekwagen om de koelkast te verplaatsen.
5. Vervoer de koelkast altijd staand.
6. Zet de koelkast vast in de verhuiswagen.
7. Laat de koelkast 24 uur rusten voordat u hem weer inschakelt.
8. Gebruik een waterpas voor optimale plaatsing.